“Voor mij was luisteren essentieel”, aldus Alexander Pechtold over het belang van luisteren als leider

“Voor mij was luisteren heel essentieel, omdat ik het moeilijk vond om geconcentreerd te lezen”, aldus oud-politicus Alexander Pechtold. “Ik zat wel door allerlei stukken te bladeren, maar door te luisteren wat anderen er over zeiden, haalde ik de essentie eruit.”

In aflevering 2 van TopMind Talks gaat Anne-Johan Willemsen van Topmind in gesprek met Alexander Pechtold over luisteren. Hoe belangrijk is het als leider om te luisteren? “Leiderschap gaat uiteindelijk om besluiten nemen. Maar daar gaat een heel proces van luisteren aan vooraf.”

\

Alexander Pechtold: “Leiderschap is verantwoordelijkheid nemen door besluiten te nemen.”

“Leiderschap is verantwoordelijkheid nemen door besluiten te nemen,” aldus oud-politicus Alexander Pechtold in de eerste aflevering van ‘TopMind Talks‘, een concept dat ik samen met Anne-Johan Willemsen van het bedrijf Topmind ontwikkelde. In zeven video’s praat Anne-Johan met Alexander Pechtold over leiderschap. Wat doet het met je om leider te zijn? In welke mate spelen emoties een rol bij leiderschap? Hoe belangrijk is het hebben van een rolmodel? In deze eerste aflevering vertelt Pechtold wat leiderschap volgens hem is…

TopMind Talks met Alexander Pechtold

https://vimeo.com/359051382/c48ce3c0ab

Anne-Johan Willemsen ontmoet in zijn werk als coach veel interessante mensen zoals topsporters en topondernemers. Maar ook, zoals hij zelf zegt, grote ‘leiders’. “Het is een eer om van deze mensen te leren,” vindt hij. “En waarom dan niet hun kennis delen met anderen?”

Samen met Anne-Johan ontwikkelde ik het concept ‘TopMind Talks’, een serie video’s over leiderschap. Een serie waarin één persoon centraal staat en vertelt wat zijn of haar ervaringen met leiderschap zijn, maar ook wat hij of zij doet om als leider zowel succesvol als gezond te blijven.

In de eerste serie staat oud-politicus Alexander Pechtold centraal. Wat is leiderschap volgens hem? Wat doet het met je om leider te zijn? Hoe belangrijk zijn emoties bij leiderschap en hoe belangrijk is het als leider om zelf een coach te hebben? Vragen waar we in deze serie een antwoord op zoeken.

In deze korte introducerende video vertelt Alexander alvast over zijn ervaring met de coaching van TopMind.

Nieuwsgierig naar de hele videoreeks? Klik dan hier om elke week een nieuwe aflevering te ontvangen!

Voor elke ondergrond een verfproduct

“Stel, je komt een roestig balkonhekje tegen of een rustig muuranker, dan is dit het perfecte product.” Schilder Thijs Menger van Menger Schildersbedrijf komt dagelijks lastige ondergronden tegen in zijn werk als schilder. Muren vol algen, loszittende voegen, hout met windscheuren en kleine schoefgaatjes… Verfmerk Trimetal speelt hier handig op in en heeft tien producten in het assortiment, die alle schilders volgens hen standaard bij zich zouden moeten hebben.

Samen met communicatie- en marktingbureau Hee! Communicatie en Creatie maakte ik een video waarin deze tien producten worden getoond.

Huurachterstand voorkomen

Hoe verklein je de kans dat mensen hun huur niet betalen en hoe voorkom je grote huurachterstanden? Vragen waar veel professionals het antwoord op zoeken. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en woningcorporaties De Key en Rochdale sloegen de handen ineen om de problemen rondom huurachterstand in kaart te brengen en dat leidde tot het platform Voorkomenhuurachterstand.nl

In samenwerking met Reclamebureau Selli, die het platfom ontworpen en gemaakt heeft, maakte ik een reeks video’s waarin professionals hun ervaringen rondom dit thema delen.

Je kunt ze hier bekijken!

Burgers uit de Foodtruck van Meneer Smakers

https://www.youtube.com/watch?v=N9nTtjErBf8

“Mensen zoeken tegenwoordig meer kwaliteit op festivals. Ze willen niet meer de standaard friet of hamburger, ze zoeken iets gezonders, iets wat goed vult. Dan zien ze ons product en dan zijn ze eigenlijk gauw verkocht.” Het zijn de woorden van Bram van Meneer Smakers, een hamburgerbar in Utrecht. De burgerbar is inmiddels een begrip in de stad en loopt zó goed, dat de zaak nu ook met een foodtruck de Nederlandse festivals aandoet.

Al eerder maakte ik een video over Meneer Smakers zelf en een sfeervideo van de boerderijdag die Meneer Smakers organiseerde voor haar gasten, om te laten zien dat het met verse en een eerlijke streekproducten werkt.

 

“Schoffelen bij de olifanten; heerlijk!”

https://www.youtube.com/watch?v=o12OoZ986nc&index=26&list=PLlzoS_7jvJ_P0WfoV0kV5BaG-Cfa6JdSh

“Als ik Terrastart niet had, zat ik nu op de bank naar de tv te staren,” vertelt Christian, terwijl hij onkruid plukt bij het verblijf van de olifanten in dierenpark WILDLANDS in Emmen. “Ik zat op een school waar ik geen diploma kon halen, dus dan moet je maar werk zoeken. Dat is lastig als je geen diploma hebt…”

Voor online magazine UWV Perspectief, een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid, maakte ik een video over Christian. Dankzij Terrastart, een bedrijf dat kwetsbare mensen aan het werk helpt, belandde hij in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Daar volgde hij een opleiding tot assistent-hovenier. Christian: “Terrastart heeft mij een toekomst gegeven. En wat is nou een betere plek dan bij de olifanten werken? Schoffelen bij de olifanten, heerlijk!”

De video is ook voor mensen met een visuele of auditieve handicap toegankelijk gemaakt. Kijk voor een ondertitelde versie en een versie met audiobeschrijving op de site van UWV Perspectief.

TopGolfer Reinier Saxton: “Ik ben minder op talent gaan golfen.”

https://vimeo.com/216453378

Hoe presteer je onder enorme druk? Het is iets waar veel topsporters tegenaan lopen. Ook voor topgolfer Reinier Saxton blijft het een uitdaging. Niet gek dus dat hij al zeven jaar met Anne-Johan Willemsen van het bedrijf TopMind werkt.

“Als professioneel golfer, of als professioneel sporter komt er heel veel bij kijken. Het is natuurlijk zo’n resultaatgerichte wereld en het is heel erg moeilijk om dat los te laten. Dus ik denk dat een belangrijke doelstelling voor mij was dat ik mij richt op de dingen waar ik invloed op heb.” En dat laatste heeft TopMind hem geleerd. Het bedrijf leert onder andere topsporters, maar ook topondernemers om zich te focussen: “Focus is belangrijk bij golf omdat je heel veel tijd hebt om na te denken. Het choqueerde mij hoe vaak je negatieve gedachtes hebt. Dus ik wilde erachter komen hoe je dat dan uitschakelt en hoe je dan weer in een goede vibe komt.”

Ik sprak Reinier Saxton onlangs over de mentale coaching die hij krijgt en dat resulteerde in een mooie testimonial (video) voor TopMind. “De training heeft mij wel veranderd door minder op talent te spelen. Talent heeft veel met gevoel te maken, alleen soms heb je het gevoel gewoon niet. En dan is het wel belangrijk om dat gevoel uit te schakelen. Want het gaat juist om de mindere dagen. Hoe ga je daarmee om? Dat is bij mij veel constanter geworden.”

Al eerder maakte ik deze video over het bedrijf TopMind waarin verteld wordt wat het bedrijf doet.

Voetballer Bart Vriends: “Je groeit alleen als speler door af en toe uit je comfortzone te stappen.”

https://vimeo.com/183671911

“Wat ik soms raadselachtig vind is dat het de ene keer heel goed gaat en de andere keer minder. Daar wilde ik meer invloed op hebben,” aldus Bart Vriends, voetballer bij Sparta Rotterdam. “Ik ben al jaren bezig mezelf te ontwikkelen, op fysiek en technisch gebied, elke dag weer. Maar de geest heb ik eigenlijk nooit getraind, terwijl ik wel van mening ben dat het voor een heel groot deel je prestaties beïnvloedt.”

En zo kwam Bart Vriends bij Anne-Johan Willemsen van TopMind training uit, die hem hielp meer invloed te hebben op zijn eigen prestaties. “We kennen allemaal wel het concept van ‘flow’, dat alles vanzelf lijkt te gaan, dat je er niet over hoeft na te denken. Dat heb ik af en toe maar niet op structurele basis en dat probeerde ik meer te bereiken,” vertelt Bart in de video die ik maakte, bedoeld als testimonial voor TopMind.

“De training is me goed bevallen. Een eyeopener was wel dat je alleen maar groeit als speler of mens door af en toe uit je comfortzone te treden en risico te nemen. Ik denk dat ik een veel beter inzicht heb gekregen in mijn prestaties.”

‘Controlfreak’ Harald Swinkels over coaching door TopMind

https://vimeo.com/188815784

“Ik voelde me fysiek niet helemaal top, ik wilde met mijn bedrijf spannende dingen gaan doen om het klaar te maken voor de toekomst en ik had het gevoel dat ik te weinig aandacht besteedde aan mijn gezin.” Het waren redenen voor Harald Swinkels, CEO van de Nederlandse Energie Maatschappij, om eens te praten met een coach van TopMind, een bedrijf dat zich richt op mentale training voor topsporters, ondernemers en leiders. “Ik ben nogal een controlfreak van aard en dat heb ik mede dankzij de Topmind Training kunnen omkeren.” 

Ik interviewde Harald Swinkels onlangs over zijn coachingstraject en maakte daarvan een mooie testimonial voor TopMind. Waarom had hij een coach nodig? Wat heeft hij aan het traject gehad? En wanneer zou hij een coach aanraden aan anderen?

“Als je ’s ochtends in de auto op weg bent naar werk en je hebt duizend actiepunten op je netvlies staan, bent constant onrustig en aan het nadenken van wat je nog allemaal moet doen en daarmee niet per sé productiever, dan moet je echt deze training gaan doen.”

 

Al eerder maakte ik deze video over het bedrijf TopMind waarin verteld wordt wat het bedrijf doet.