(Nederlands) Pechtold: “Ik vind het belangrijker dat je achter ideeën aanloopt, dan achter mensen.”

“Voor mij was luisteren heel essentieel, omdat ik het moeilijk vond om geconcentreerd te luisteren,” aldus oud-politicus Alexander Pechtold.”Ik zat wel door allerlei stukken te bladeren, maar door te luisteren wat anderen er over zeiden, haalde ik de essentie eruit.”

In aflevering 2 van TopMind Talks gaat Anne-Johan Willemsen in gesprek met Alexander Pechtold over luisteren. Hoe belangrijk is het als leider om te luisteren? “Leiderschap gaat uiteindelijk om besluiten nemen. Maar daar gaat een heel proces van luisteren aan vooraf.”

\

“Schoffelen bij de olifanten; heerlijk!”

https://www.youtube.com/watch?v=o12OoZ986nc&index=26&list=PLlzoS_7jvJ_P0WfoV0kV5BaG-Cfa6JdSh

“Als ik Terrastart niet had, zat ik nu op de bank naar de tv te staren,” vertelt Christian, terwijl hij onkruid plukt bij het verblijf van de olifanten in dierenpark WILDLANDS in Emmen. “Ik zat op een school waar ik geen diploma kon halen, dus dan moet je maar werk zoeken. Dat is lastig als je geen diploma hebt…”

Voor online magazine UWV Perspectief, een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid, maakte ik een video over Christian. Dankzij Terrastart, een bedrijf dat kwetsbare mensen aan het werk helpt, belandde hij in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Daar volgde hij een opleiding tot assistent-hovenier. Christian: “Terrastart heeft mij een toekomst gegeven. En wat is nou een betere plek dan bij de olifanten werken? Schoffelen bij de olifanten, heerlijk!”

De video is ook voor mensen met een visuele of auditieve handicap toegankelijk gemaakt. Kijk voor een ondertitelde versie en een versie met audiobeschrijving op de site van UWV Perspectief.