“Ouders zijn steeds meer open en hebben de regie over het gesprek”

“Je merkt dat ouders steeds meer open zijn en de regie hebben over het onderwerp waar ze over willen praten,” vertelt Sapna Ganesh, jeugdverpleegkundige bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Capelle aan den IJssel. Ze vertelt over de zogeheten GIZ-methodiek (Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften) waar ze bij het CJG mee werkt.

“Voor ouders is het fijn dat we allemaal dezelfde manier van werken hebben én we spreken met elkaar één taal,” vult haar collega en jeugd- en gezinscoach Berrie de Kooter aan. Daarmee doelt hij meteen op de integrale aanpak waarbij professionals uit zowel de jeugdhulp als de jeugdgezondheidszorg samen onder één dak werken.

Ik maakte deze video namens de Associatie Wijkteams, een overkoepelende organisatie van en voor wijkteams in Nederland. De video is bedoeld om bestuurders, directeuren, professionals en stafleden uit andere wijkteams te inspireren.

“Ik kon het meest genieten, van anderen in hun kracht zetten.”

“Dat heb ik van huis uit meegekregen: als je bepaalde kwaliteiten hebt, dan dien je ze te gebruiken. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving,” vertelt Alexander Pechtold aan Anne-Johan Willemsen, in de vierde aflevering van TopMind Talks, een serie gesprekken over leiderschap.

“In die 12,5 jaar in de politiek heb je veel gegeven,” zegt Willemsen, “en je hebt er ook een prijs voor betaald. Waarom? Wat is nou de zingeving van leiderschap?” Pechtold: “Ik merkte dat ik dingen voor mezelf leuk vond en kon bereiken, maar dat dat ook lukte voor anderen. Die wisselwerking maakte het bevredigend. Ik kon het meest genieten, van anderen in hun kracht zetten.”

Bekijk hier de hele aflevering:

Pechtold: “Ik vind het belangrijker dat je achter ideeën aanloopt, dan achter mensen.”

“Als je als leider mensen om je heen verzamelt, verzamel dan mensen om je heen waar je naar opkijkt,” aldus oud-politicus Alexander Pechtold in aflevering 3 van TopMind Talks, een serie gesprekken over leiderschap.

In deze aflevering praat coach Anne-Johan Willemsen met Alexander Pechtold over rolmodellen. In welke mate spelen die een rol als leider? Pechtold: “Ik heb altijd moeite met rolmodellen gehad, want er is ook altijd een keerzijde aan die niet aantrekkelijk is. En het is vaak ook geïdealiseerd dan. Ik vind het belangrijker dat je achter ideeën aanloopt, dan achter mensen.”

“Voor mij was luisteren essentieel”, aldus Alexander Pechtold over het belang van luisteren als leider

“Voor mij was luisteren heel essentieel, omdat ik het moeilijk vond om geconcentreerd te lezen”, aldus oud-politicus Alexander Pechtold. “Ik zat wel door allerlei stukken te bladeren, maar door te luisteren wat anderen er over zeiden, haalde ik de essentie eruit.”

In aflevering 2 van TopMind Talks gaat Anne-Johan Willemsen van Topmind in gesprek met Alexander Pechtold over luisteren. Hoe belangrijk is het als leider om te luisteren? “Leiderschap gaat uiteindelijk om besluiten nemen. Maar daar gaat een heel proces van luisteren aan vooraf.”

\

Alexander Pechtold: “Leiderschap is verantwoordelijkheid nemen door besluiten te nemen.”

“Leiderschap is verantwoordelijkheid nemen door besluiten te nemen,” aldus oud-politicus Alexander Pechtold in de eerste aflevering van ‘TopMind Talks‘, een concept dat ik samen met Anne-Johan Willemsen van het bedrijf Topmind ontwikkelde. In zeven video’s praat Anne-Johan met Alexander Pechtold over leiderschap. Wat doet het met je om leider te zijn? In welke mate spelen emoties een rol bij leiderschap? Hoe belangrijk is het hebben van een rolmodel? In deze eerste aflevering vertelt Pechtold wat leiderschap volgens hem is…

TopMind Talks met Alexander Pechtold

https://vimeo.com/359051382/c48ce3c0ab

Anne-Johan Willemsen ontmoet in zijn werk als coach veel interessante mensen zoals topsporters en topondernemers. Maar ook, zoals hij zelf zegt, grote ‘leiders’. “Het is een eer om van deze mensen te leren,” vindt hij. “En waarom dan niet hun kennis delen met anderen?”

Samen met Anne-Johan ontwikkelde ik het concept ‘TopMind Talks’, een serie video’s over leiderschap. Een serie waarin één persoon centraal staat en vertelt wat zijn of haar ervaringen met leiderschap zijn, maar ook wat hij of zij doet om als leider zowel succesvol als gezond te blijven.

In de eerste serie staat oud-politicus Alexander Pechtold centraal. Wat is leiderschap volgens hem? Wat doet het met je om leider te zijn? Hoe belangrijk zijn emoties bij leiderschap en hoe belangrijk is het als leider om zelf een coach te hebben? Vragen waar we in deze serie een antwoord op zoeken.

In deze korte introducerende video vertelt Alexander alvast over zijn ervaring met de coaching van TopMind.

Nieuwsgierig naar de hele videoreeks? Klik dan hier om elke week een nieuwe aflevering te ontvangen!

Voor elke ondergrond een verfproduct

“Stel, je komt een roestig balkonhekje tegen of een rustig muuranker, dan is dit het perfecte product.” Schilder Thijs Menger van Menger Schildersbedrijf komt dagelijks lastige ondergronden tegen in zijn werk als schilder. Muren vol algen, loszittende voegen, hout met windscheuren en kleine schoefgaatjes… Verfmerk Trimetal speelt hier handig op in en heeft tien producten in het assortiment, die alle schilders volgens hen standaard bij zich zouden moeten hebben.

Samen met communicatie- en marktingbureau Hee! Communicatie en Creatie maakte ik een video waarin deze tien producten worden getoond.

Huurachterstand voorkomen

Hoe verklein je de kans dat mensen hun huur niet betalen en hoe voorkom je grote huurachterstanden? Vragen waar veel professionals het antwoord op zoeken. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en woningcorporaties De Key en Rochdale sloegen de handen ineen om de problemen rondom huurachterstand in kaart te brengen en dat leidde tot het platform Voorkomenhuurachterstand.nl

In samenwerking met Reclamebureau Selli, die het platfom ontworpen en gemaakt heeft, maakte ik een reeks video’s waarin professionals hun ervaringen rondom dit thema delen.

Je kunt ze hier bekijken!

Burgers uit de Foodtruck van Meneer Smakers

https://www.youtube.com/watch?v=N9nTtjErBf8

“Mensen zoeken tegenwoordig meer kwaliteit op festivals. Ze willen niet meer de standaard friet of hamburger, ze zoeken iets gezonders, iets wat goed vult. Dan zien ze ons product en dan zijn ze eigenlijk gauw verkocht.” Het zijn de woorden van Bram van Meneer Smakers, een hamburgerbar in Utrecht. De burgerbar is inmiddels een begrip in de stad en loopt zó goed, dat de zaak nu ook met een foodtruck de Nederlandse festivals aandoet.

Al eerder maakte ik een video over Meneer Smakers zelf en een sfeervideo van de boerderijdag die Meneer Smakers organiseerde voor haar gasten, om te laten zien dat het met verse en een eerlijke streekproducten werkt.

 

“Schoffelen bij de olifanten; heerlijk!”

https://www.youtube.com/watch?v=o12OoZ986nc&index=26&list=PLlzoS_7jvJ_P0WfoV0kV5BaG-Cfa6JdSh

“Als ik Terrastart niet had, zat ik nu op de bank naar de tv te staren,” vertelt Christian, terwijl hij onkruid plukt bij het verblijf van de olifanten in dierenpark WILDLANDS in Emmen. “Ik zat op een school waar ik geen diploma kon halen, dus dan moet je maar werk zoeken. Dat is lastig als je geen diploma hebt…”

Voor online magazine UWV Perspectief, een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid, maakte ik een video over Christian. Dankzij Terrastart, een bedrijf dat kwetsbare mensen aan het werk helpt, belandde hij in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Daar volgde hij een opleiding tot assistent-hovenier. Christian: “Terrastart heeft mij een toekomst gegeven. En wat is nou een betere plek dan bij de olifanten werken? Schoffelen bij de olifanten, heerlijk!”

De video is ook voor mensen met een visuele of auditieve handicap toegankelijk gemaakt. Kijk voor een ondertitelde versie en een versie met audiobeschrijving op de site van UWV Perspectief.